Somkuti Nándor
|
A főző kiválasztása több tényezőtől függ. Először is el kell döntened hány főre, milyen típusú ételeket fogsz főzni, másrészt tudnod kell, hogy milyen magasságban, milyen hőmérsékleten, és milyen helyszínen (országban) fogsz túrázni. Mielőtt azonban bele mennénk a kiválasztás részleteibe, foglalkozzunk
egy kicsit azzal, hogy milyen típusok közül választhatsz.
|
|
Az üzemanyag felhasználása szempontjából megkülönböztetünk:
nagynyomású propán és bután gázkeveréket használó főzőt,
petróleum főzőt,
benzin főzőt,
denaturált szesz főzőt,
vegyes üzemanyaggal működő főzőt.
Annak ellenére, hogy a bután típusú gázpalackok beszerzése drága, használatát kényelmessé teszi, hogy égés közben nem szennyez, nincs koromképződés. További előnye hogy magas az égéshője, így nem igényel használat előtti bemelegítést. Az égőfejen elhelyezett szelep segítségével könnyen szabályozható az égés intenzitása. A hátizsákos szállítás során meg van az előnye, hogy nem folyik ki. A különböző méretű konzerv gáztartályok lehetőséget biztosítanak, hogy a túra hosszától függően a nagyobb vagy a kisebb méretű változatát használd. Hátránya viszont, hogy a kifogyott tartályok nem tölthetők újra. Fagypont alatt teljesítménye csökkenhet. Míg a tisztán bután alapú gázt 0 oC alatt már nem, vagy nehezen tudod begyújtani, addig a bután/propán és izobután jobban használható. A keverékkel töltött palackok alacsonyabb hőmérsékleten is üzemelnek, mivel a tiszta propán -15 oC-ig jól használható. Az égőfej és a palack csatlakozása speciális típusonként különböző, így ha az adott országban elfogy a gázkészleted, nem biztos hogy fogsz tudni pont az égőfejhez illeszthető palackot kapni. Repülőn nem szállítható. A hátrányai mellett azonban mindazoknak ajánlom, akik meleg és mérsékelt időjárási körülmények között kívánják használni és kedvelik a kényelmet, hisz nem okoz különösebb macerát összeszerelése és beindítása.
A petróleum főzők egyik igen nagy előnye, hogy az üzemanyaghoz szinte a világ minden táján hozzá lehet jutni, beszerzési ára alacsony. Nagy a petróleum hő leadása és a kiszivárgó anyag nem gyúlékony. Hátránya viszont, hogy égéskor büdös, szennyezve ég és előmelegítésre is szükség van. A kormozódás miatt az égőfej könnyen eltömődik. Elsősorban az Európán és az Egyesült Államokon kívül utazók számára ajánlható, ahol a többi tüzelőanyaggal ellentétben könnyebb beszerezni.
A benzin főzők egyik előnye szintén a könnyű beszerzés. A kifolyó, kiszivárgó üzemanyag könnyen elpárolog. Nagy égéshője miatt nem igényel előmelegítést. Minden időjárási körülmények között használható. Az egész világon könnyen beszerezhető. Hátránya viszont hogy rendkívül gyúlékony.
A denaturáltszesz főzők hangtalanul égnek, mivel alacsony az illékonysága. Ezek a tipusú fözök kevesebb alkatrészből állnak, így meghibásodásuk valószínűsége is kisebb. Hátrányának tekinthető azonban az alacsony hő leadás, megnövelve ezzel a főzés idejét és az üzemanyag felhasználást. Ajánlható az Európában és Észak-Amerikában túrázóknak, akik a békés nyugodt túrázást szeretik.
Kaphatóak vegyes üzemanyaggal működő főzők is, de ezek drágábbak, karbantartásuk nehezebb, de ha terveid között szerepelnek a világ legeldugottabb pontjainak felkeresése, akkor mindenképen javasolható hosszútávra szóló befektetés.
Ha már túl vagy azon hogy eldöntsd milyen tüzelésű főzőt szeretnél, jöhet a következő lépés, hogy eldöntsd hogy az adott főző mennyire praktikus a te igényeidnek. A kiválasztás szempontjai egyéntől függenek, talán néhány ötlettel mi is segíthetünk: Mennyire könnyű a főző össze szerelése? Mennyire szabályozható a főző teljesítménye? Lehet e lassan főzni vele? Képes e a főző alacsony hőmérsékleten üzemelni? Szükséges e az előmelegítés a használata előtt? Szilárdan áll e a lábán? Levehető e az égőfej a tartályról? Összecsukható e a kisebb helyfoglalás érdekében? Mennyire egyszerű a karbantartása? Meg tudod e saját magad szerelni adott esetben?
Megvásárlás előtt mindenképen vedd figyelembe a főző teljesítményét is. Ennek meghatározását többféle paraméter jellemzi. Ezek közül a legfontosabbak:
átlagos forrás idő: elsősorban a tüzelőanyag égéshőjétől függ,
1 liter tüzelőanyaggal felforralt víz mennyísége: a főző hatékonyságának mutatója,
égésidő maximális lángon: kifejezi a főző maximális üzemidejét adott mennyiségű üzemanyag esetén.
Ezek a paraméterek adott hőmérsékleti viszonyok között tengerszint magasságában azonosak, természetesen a hőmérséklet csökkenésével és a tengerszint feletti magassággal a főződ teljesítményének paraméterei progresszíven romlanak. Ahhoz hogy ezt a romló teljesítményt csökkentsd, mindig használj főzéskor fedőt. Ha szeles időben kell főznöd, mindenképen használj szélfogót. Lehetőleg ne a főzőn olvaszd a havat hanem a nap melegével. Amennyiben mégis elkerülhetetlen a hó olvasztás, először mindig csak kevés havat tegyél az edénybe és amikor már elolvadt, akkor keverd bele kis adagokba a havat, miközben kevergeted. Ne felejtsd, hogy a 0 oC-os víz előállításához is hőre van szükséged ha azt 0 oC-os hóból akarod olvasztani. Tartsd melegen az üzemanyagot. Célszerű hőszigetelő anyagból védőköpenyt varrni a palack köré. Mindig tiszta, szennyeződéstől mentes üzemanyagot, és megfelelően kitisztított égőfejet használj.
Ha folyékony üzemanyagot használsz, gondosan ügyelj arra, hogy az üzemanyag tárolására jól zárható csavaros, gumi szigetelésű fém (alumínium) tartályt használj és ne üveget vagy műanyagot. Az üveg könnyen eltörhet, a műanyag pedig hosszú távon reakcióba léphet az üzemanyaggal. A palack jól megkülönböztethető, könnyen felismerhető legyen. A palack kiválasztásánál számolnod kell azzal is, hogy mennyi üzemanyagot kell az adott útra magaddal vigyél. A szükséges mennyiséget több tényező együttesen befolyásolja:
a túra hossza,
a tengerszint feletti magasság,
időjárási viszonyok,
hány személyre főzöl,
a főzések száma,
tervezel-e víztisztítást forralással
Inkább több üzemanyagot vigyél magaddal,mint kevesebbet. Általában kiindulhatsz abból, hogy egy 3-4 napos túrára fejenként 1 liter üzemanyag bőven elég. Természetesen a saját tapasztalataid alapján néhány alkalom után pontosabbak lesznek.
Minden jog fenntartva. Tel: 06-30-9327850, E-mail: somkutinandor@t-online.hu
|
Felszerelés
Föző
Tervezési időszak
Indulás előtt
Menet közben
Időjőrási tényezők
A hegy maga
Edzési alapelvek
Edzés jelentősége
Technikai edzés
Taktikai edzés
Mentális edzés
Mozgékonysági edzés
Kondicionális edzés
Az edzés gyakorlata
Edzés tervezése
A technika jelentősége
Alaptechnikák
Mászótechnikák
Súlypont áthelyezés
A taktika
jelentősége
A tervezés és
a kivitelezés
A felkészülési
szakasz
A megvalósítás
Pihenőpontok
Taktikai
terhelés váltás
pihenés alatt
A pihenőpontok
stratégiai
állomások
Pihenőpont mint
a visszavonulás
biztosítása
A psziché
A félelem
A fájdalomtűrés
A becsvágy
Az akarat
A biztosító eszközök
Köztesek
Néhány szó a fúrt szegekről
A biztosítási lánc taktikája
Az esés
Bekötözködés
Haladás
gleccseren
Mentés
hasadékból
Standolás
Haladás
meredek jégen
firnen
Nehézségi fok
Somkuti Nándor
|