Somkuti Nándor
|
Nem elhanyagolható, de sokan mégsem tulajdonítanak fontosságot a kellőképpen megválasztott főzőedények és tányérok megválasztása iránt. Különbséget kell tenni egyrészt a között, hogy rövid néhány napos vagy hosszabb, több napos túrát tervezel, másrészt csak magadnak, vagy másokkal közös használatban fogod főzőedényeidet megosztani. Bárhogyan is döntesz egy dolgot mindig tarts szem előtt, ne vidd magaddal az egész konyhát. Csak azokat az alap dolgokat vidd magaddal amikre mindenképen szükséged lesz.
|
|
Hogy mik ezek? Olyan edény melynek a teteje tányérként is funkcionál. Bögre aminek füle van, kés, kanál valamint eszköz amivel meg tudod fogni az edényt. Ez lehet egy foggantyú vagy speciálisan erre a célra készített edényfogó vagy az azbeszt kezed. El kell döntened, hogy készletet akarsz magaddal vinni, vagy különálló darabokat. A készletnek meg van az előnye, hogy az edények egymásba csúsztathatóak, így az egész készlet csak akkora helyet foglal el, mint amekkora a legnagyobb lábos.
|
Kempingezésre több féle anyagból készülnek edények:
alumínium,
rozsdamentes acél,
titán,
teflon,
műanyag,
Az alumínium edény egyik legjobb tulajdonsága hogy könnyű. jó a hővezető képessége, így lassú tűzön nem ég le benn az étel. ugyanakkor könnyen karcolódik és horpad.
A rozsdamentes acél edény keményebb és nehezebben karcolódik, de a hegymászáshoz elég nehéz, és még a hőt sem vezeti túl jól, ezért könnyen leég a forróbb helyeken.
Manapság a titán az a fém ami a legalkalmasabb a mi célunkra, mivel rendkívül erős szuper könnyű. Hátránya hogy sokkal drágább, mint a többi alternatíva és a hőt rosszabbul vezeti mint a rozsdamentes acél, de ha megteheted inkább ilyet válassz.
A teflon mindamellett hogy gyerekjáték benne a főzés, nem igazán elterjedt a hegymászásban, hisz felülete nem olyan tartós mint az általános fém felszín. A fém eszközök összekaristolhatják.
A műanyag egy könnyű és közömbös anyag, jól használható tányérként és légmentesen zárható ételes dobozként. Hátránya viszont hogy nem olyan tartós, mint a fémből készült edények, nehezebben tisztíthatóak, és hosszú távon az ételek szagát és ízét is átveszik. Nem hőállóak.
Ha már döntöttél hogy melyiket választod a felsoroltak közül, ne feledd, hogy a legnagyobb főzőedényed akkora méretű legyen hogy azzal fejenként 0,5 liter vizet tudj melegíteni. Lehetőleg minden edénynek legyen teteje, így azokat tányérként is használhatod, nem beszélve arról, hogy a főzési időt és az üzemanyag felhasználást is csökkented. Az edényhez legyen fogantyú, hisz ezzel a forró edényt is könnyedén meg tudod fogni. Vannak olyan készletek, amihez bögrét, evőeszközöket is árulnak, de szerintem jobb ha azokat külön veszed meg, egyrészt mert drágább másrészt meg jobban tudod a saját igényeidnek megfelelően összegyűjteni a számodra megfelelő darabokat.
Minden jog fenntartva. Tel: 06-30-9327850, E-mail: somkutinandor@t-online.hu
|
Felszerelés
Edény
Tervezési időszak
Indulás előtt
Menet közben
Időjőrási tényezők
A hegy maga
Edzési alapelvek
Edzés jelentősége
Technikai edzés
Taktikai edzés
Mentális edzés
Mozgékonysági edzés
Kondicionális edzés
Az edzés gyakorlata
Edzés tervezése
A technika jelentősége
Alaptechnikák
Mászótechnikák
Súlypont áthelyezés
A taktika
jelentősége
A tervezés és
a kivitelezés
A felkészülési
szakasz
A megvalósítás
Pihenőpontok
Taktikai
terhelés váltás
pihenés alatt
A pihenőpontok
stratégiai
állomások
Pihenőpont mint
a visszavonulás
biztosítása
A psziché
A félelem
A fájdalomtűrés
A becsvágy
Az akarat
A biztosító eszközök
Köztesek
Néhány szó a fúrt szegekről
A biztosítási lánc taktikája
Az esés
Bekötözködés
Haladás
gleccseren
Mentés
hasadékból
Standolás
Haladás
meredek jégen
firnen
Nehézségi fok
Somkuti Nándor
|